مالیات بر تراکنش های بانکی، موضوعی چالش برانگیز در ایران است که در سال های اخیر به طور فزاینده ای مورد بحث و گفتگو قرار گرفته است.
باید توجه داشت که آن چه به عنوان مالیات بر تراکنش های بانکی از آن یاد می شود در واقع بررسی حساب های بانکی مردم و شرکت ها توسط سازمان امور مالیاتی جهت تعیین میزان درآمد و تشخیص مالیات می باشد. برخی از مردم چنین تصور می کنند که مالیات بر تراکنش های بانکی یا به تعبیری مالیات بر کارتخوان یک منبع مالیاتی است در حالی که بررسی تراکنش های بانکی یکی از راه های رسیدن به میزان درآمد و سپس تشخیص مالیات است.
در صورتی که گردش حساب های بانکی شما مورد بررسی قرار گرفت موارد زیر را در نظر داشته باشید:
۱. بررسی کنید که آیا مشمول پرداخت مالیات هستید یا خیر.
موارد متعددی وجود دارد که اگرچه پول در حساب بانکی افراد گردش داشته است اما این گردش حساب بانکی قابل مطالبه مالیات نیست. مثلا در صورتی که شما از بانک وام دریافت نموده باشید و یا از شخصی وجهی را قرض گرفته باشید آن وجوه به عنوان درآمد برای شما قلمداد نمی شود. جهت تشخیص دقیق این موضوع می توانید با وکیل متخصص مالیاتی مشورت کنید.
۲. اگر مشمول پرداخت مالیات هستید، نحوه محاسبه مالیات را بررسی کنید.
از طریق دریافت گزارش رسیدگی پرونده (گزارش ماده ۲۳۷ قانون مالیات های مستقیم) ، از نحوه محاسبه مالیات بر تراکنشهای بانکی خود مطلع شوید.
۳. در صورت عدم تمایل به پرداخت مالیات، میتوانید به مراجع قانونی ذیصلاح اعتراض کنید.
شما می توانید در صورت وجود هر گونه ایراد و اشکالی در مورد حسابرسی مالیاتی و تشخیص مالیات بر تراکنش های بانکی از طریق مراجع قانونی مثل ممیزکل مالیاتی و یا هیات های حل اختلاف مالیاتی و یا شورای عالی مالیاتی و یا دیوان عدالت اداری نسبت به مطالبه مالیات بر تراکنش های بانکی اعتراض نمایید.
در خصوص مالیات بر تراکنش های بانکی ما با دو زمان مختلف مواجه هستیم، برهه زمانی قبل از سال ۱۳۹۵ و برهه زمانی سال ۱۳۹۵ و بعد از آن.
قبل از سال ۱۳۹۵ اگرچه سازمان امور مالیاتی بر این عقیده بود که می توان از تراکنش های بانکی مالیات دریافت نمود،اما دیوان عدالت اداری در دادنامه ها و آرای متعددی این امر را برای سازمان امور مالیاتی ممنوع اعلام کرد. الیته باید توجه داشت که این ممنوعیت یک موضوع پیچیده و تابع شرایط و قواعد خاصی است و ممکن است پرونده تراکنش های بانکی مربوط به قبل از سال ۱۳۹۵ باشد اما از طرف دیوان عدالت اداری مجاز به اخذ مالیات تشخیص داده شود. از سوی دیگر در مورد تراکنش های بانکی بعد از سال ۱۳۹۵ اصل بر این است که امکان مطالبه مالیات از آن تراکنش ها وجود دارد اما این مطالبه مالیات تابع شرایط خاصی است، به طور مثال بر اساس نظرات متعدد دیوان عدالت اداری و البته بخشنامه های مالیاتی و همچنین اصل عدم و اصل برائت، اثبات درآمدی بودن گردش حساب بانکی بر عهده سازمان امور مالیاتی است و ایشان هستند که می بایست با دلیل و مدرک ثابت نمایند که گردش حساب بانکی دارای منشا درآمدی است،البته توجه نمایید که بر اساس قانون پایانه های فروشگاهی و بخشنامه های صادره در مورد آن هر واریزی به حساب تجاری افراد دارای ماهیت درآمدی است و اگر در حساب بانکی تجاری شما هر گونه ورود و واریزی اتفاق بیافتد،به طور پیش فرض آن واریزی به حساب یک درآمد تلقی خواهد شد،پس از این خصوص به نکات زیر توجه نمایید :
- سعی کنید که مبالغ به جز درآمد کار و فعالیت خود را به سایر حساب های غیرتجاری واریز نمایید
- از در اختیار قراردادن حساب خود به دیگران (اقوام و دوستان و ....) جهت دریافت وجوه مربوط به ایشان خودداری نمایید.
- در صورتی که ملک یا اتومبیلی را به فروش می رسانید وجه آن را در حساب غیر تجاری خود واریز نمایید.
- مدارک مربوط به معاملات و سایر فعالیت های غیر تجاری خود را حفظ و نگهداری نمایید.
- در صورتی که قصد در یافت تسهیلات از بانک را دارید گردش حساب تجاری خود را بالا نبرید و از طریق یکی از حساب های غیر تجاری نسبت به این امر اقدام نمایید.
نیاز به مشاوره دارید؟ روی لینک زیر کلیک نمایید.
دیدگاه خود را بنویسید