در سال 1401، شرکتی به نام "کوروش کمپانی" با وعده‌های فریبنده و سودهای نجومی، اقدام به جذب سرمایه از مردم کرد. این شرکت با سوءاستفاده از اعتماد مردم و با استفاده از روش‌های کلاهبرداری پانزی، مبالغ هنگفتی را از مردم کلاهبرداری کرد.

کلاهبرداری پانزی نوعی فریبکاری مالی است که در آن سود سرمایه‌گذاران اولیه از طریق پول سرمایه‌گذاران جدید پرداخت می‌شود، نه از طریق سود واقعی حاصل از فعالیت اقتصادی. این ترفند به نام چارلز پانزی، کلاهبردار ایتالیایی-آمریکایی که در اوایل قرن بیستم از این روش استفاده می‌کرد، نامگذاری شده است. در این روش کلاهبرداری ابتدا کلاهبردار با وعده سودهای بالا و ریسک کم، سرمایه‌گذاران را جذب می‌کند. پس از آن برای جلب اعتماد سرمایه‌گذاران، سودهای اولیه ای به آن ها پرداخت می شود که این پول ها از محل پول سرمایه‌گذاران بعدی تامین شده است، با این روش سرمایه‌گذاران  به سرمایه‌گذاری بیشتر و تشویق دیگران به سرمایه‌گذاری در طرح تشویق می شوند و به مرور با ورود سرمایه‌گذاران جدید، پول بیشتری به دست کلاهبردار می‌رسد و او می‌تواند سودهای اولیه‌ی بیشتری پرداخت کند. این چرخه ادامه دارد تا این که  تعداد سرمایه‌گذاران جدید به حداکثر خود می رسد،. در نهایت، زمانی که تعداد سرمایه‌گذاران جدید کاهش می‌یابد و کلاهبردار قادر به پرداخت سودها نیست و طرح پانزی فرو می‌پاشد و آن چه برای کلاهبردار باقی می ماند مبالغ انبوه پول است و در مقابل برای سرمایه گذاران تنها حسرت و خشم باقی است.

از جمله موارد معروف کلاهبرداری پانزی در سال های اخیر می توان به پرونده سکه ثامن اشاره نمود که در آن در سال 1397، طرحی موسوم به "سکه‌های ثامن" با وعده سودهای نجومی، توجه بسیاری از مردم را به خود جلب کرد. در این طرح، افراد با خرید سکه‌های ثامن، در سود حاصل از استخراج طلا و فلزات گرانبها شریک می‌شدند. اما این طرح در نهایت با کلاهبرداری از هزاران نفر و دستگیری گردانندگان آن به پایان نافرجام خود رسید.

از دیگر موارد می توان به کلاهبرداری کوروش کمپانی اشاره نمود که در آن شرکتی به همین نام از اواخر سال ۱۴۰۱ با وعده در اختیار فروش آیفون به نصف قیمت بازار با ادعای حذف واسط ها اقدام به جمع آوری مقادیر متنابهی پول از مردم کرد و در این میان تا زمان تنظیم این نگاشته مدیرعامل شرکت از کشور خارج شد و سیل انبوهی از شکایت ها را روانه دستگاه قضایی نمود.

توجه نمایید که راه های پیشگیری بسیاری برای این که افراد به دام کلاهبرداران پانزی گرفتار نشوند وجود دارد اما به عنوان مهم ترین موارد می توان به این موضوعات اشاره کرد:

  • تحقیق کنید: قبل از سرمایه‌گذاری در هر طرحی، تحقیقات کامل انجام دهید و اطلاعات شفافی در مورد نحوه عملکرد آن کسب کنید.
  • به وعده‌های سودهای بالا اعتماد نکنید: اگر طرحی سودهای غیرمعمول و بالایی را وعده می‌دهد، احتمال کلاهبرداری وجود دارد.
  • از افراد معتمد و مراجع قانونی مشورت بگیرید: قبل از سرمایه‌گذاری، نظر افراد معتمد و مراجع قانونی را جویا شوید.
  • به غریزه خود اعتماد کنید: اگر در مورد طرحی احساس تردید دارید، به احتمال زیاد مشکلی وجود دارد.


نیاز به مشاوره دارید؟   روی لینک زیر کلیک نمایید.